Proiecte

Proiect acasa

Proiectul “Acasa” este principalul proiect al Fundatiei pentru Copii Abandonati, inceput in anul 1995. Acesta consta in sustinerea a doua case de copii de tip familial: “Casa Prichindel” si “Casa Livezii”,unde, in prezent, locuiesc 24 de copii, adolescenti si tineri, cu varste cuprinse inte 3 si 20 de ani.

Avem ca scop incurajarea fiecarui copil:
– sa-si cultive un talent,
– sa-si gaseasca un rost in viata,
– sa devina persoane responsabile in societate,
– sa-si dezvolte o personalitate armonioasa prin insuflarea unor valori morale precum: cinstea, corectitudinea, non-violenţa, compasiunea, demnitatea, toleranţa, respectul, prietenia, dragostea pentru natură, credinţa creştină, dorindu-ne să fie mulţumiţi şi împliniţi.

Copiii urmeaza scoala si gradinita de stat , din Ghimbav si Brasov. Toti sunt sprijiniti la efectuarea lectiilor, dar si la desfasurarea unor activitati extrascolare, in functie de interese si aptitudini: sport, dans (avem o campioana nationala la dans sportiv), muzica , balet, pictura, croitorie, modelare in lut, etc

Ne-am propus sa ne ingrijim de ei pana cand vor deveni independenti sau se vor reintegra in familiile biologice.

Thalassemia

Acest proiect consta in ingrijirea a sase copii diagnosticati cu Talasemie Majora, o boala genetica, incurabila, caracterizata printr-un defect al sintezei hemoglobinei.

Cei sase copii au nevoie de transfuzii lunare pentru a suprevietui. Desi transfuziile multiple pe durata indelungata le salveaza viata, le provoaca si un grav efect secundar- exces de fier depozitat in special in ficat, inima si glande endocrine. De aceea, pentru a realiza un echilibru al fierului , copiii au nevoie de un tratament chinuitor si foarte costisitor cu Desferal, un agent chelator, permanent, 3 zile/ saptamana. Toate aceste tratamente medicamentoase necesita un efort financiar substantial, bugetul alocat ingrijirii medicale a acestor copii depasind anual 15 000 euro.

copii
In parteneriat cu Scoala Gimnaziala Ghimbav si cu Primaria Orasului Ghimbav, sustinem Proiectul “Investim in copii, investim in viitor!”, proiect de tip after school, adresat copiilor din comunitate, proveniti din familii aflate in risc social.
Ne alaturam efortului scolii si sprijinim un numar de aproximativ 18-20 de copii, care au posibilitatea sa-si faca temele, fiind îndrumaţi de personal calificat. Totodata, copiii primesc zilnic o gustare si diverse materiale, in functie de necesitati. Organizam pentru ei activitati extrascolare care au ca scop stimularea si dezvoltarea potentialului fiecaruia.
Independence

Proiectul “Un pas catre independenta” vizeaza integrarea socio-profesionala a tinerilor care, plecand din casele noastre, se pregatesc sa devina independenti.
Scopul este de a-i ajuta pe tinerii nostri sa constientizeze sensul si importanta plecarii de acasa si sa se pregateasca pentru a face fata cerintelor vietii sociale:
– sa invete cum sa-si gestioneze resursele financiare,
– sa stie unde si cum se platesc facturile,
– sa invete sa se aprovizioneze, sa gateasca,
– sa-si caute o locuinta,
– sa-si caute un loc de munca.
In momentul de fata proiectul s-a materializat prin achizitionarea unui apartament in localitatea Codlea si a unei case in Ghimbav, judetul Brasov. In apartament locuiesc momentan doua tinere, care deocamdata nu platesc chirie. Ele primesc lunar o suma de bani pe care trebuie sa o gestioneze eficient.

ajutor_social
Proiectul “Ajutor social“ se adreseaza familiilor nevoiase din Ghimbav / din imprejurimi (aprox. 10-15 familii) si consta in sustinerea materiala cu alimente saptamanal, îmbrăcăminte, bani pentru consultatii si tratamente medicale sau o masă caldă. Uneori consiliem aceste familii, vizitându-i la domiciliu.
Proiectul “Dumbravita”, realizat in parteneriat cu Asociatia “Samariteanul Milos” vine in intampinarea nevoilor comunitatii de rromi si vine in sprijinul gradinitei din comuna Dumbravita, jud. Brasov.

Astfel, 56 de familii de rromi primesc de la noi , zilnic paine , iar lunar alimente, detergenti, etc. Conditionam familiile asistate sa-si educe copiii, trimitandu-i regulat la gradinita, respectiv la scoala.

Unele familii sunt sprijinite financiar pentru a-si renova casele, avand in vedere ca in aceasta localitate, numereose gospodarii nu au apa curenta, curent electric, canalizare, surse de incalzire optime, traind in conditii vitrege. Rromii sunt constant monitorizati de noi si ca urmare sunt sprijiniti numai cei care dau dovada de seriozitate: nu consuma bauturi alcoolice, au un loc de munca permanent / sezonier si isi ingrijesc copiii.

Atelierul de creatie este locul in care copiii au sansa sa coasa, sa decoreze, sa picteze si sa creeze in functie de dorintele si imaginatia lor.
Atelierul este dotat cu materii prime diverse, materiale viu colorate, acuarele, pensule, destinate confectionarii de obiecte pe care le oferim ulterior spre vanzare. Copiii, indrumati de un adult, confectioneaza manual, bijuterii, genti din bumbac, picteza umerase din lemn, eticheteaza borcane etc.
Cu alte cuvinte aici, in micul nostru atelier de creatie, copiii isi pot dezvolta abilitatile personale prin creativitate.

Din septembrie 2013, vom incepe amenajarea atelierului de croitorie, care va functiona in paralel cu atelierul de creatie. Atelierul de croitorie este amenajat in cadrul Proiectului “Diversis” si speram ca prin acestea sa asiguram beneficiarilor directi ai fundatiei si nu numai, un loc de munca.

Diversis

Proiectul Atelier Diversis – Unitate de economie sociala este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Valoarea cofinatarii : 93 690 CHF

Proiectul Atelier Diversis – Unitate de economie sociala a inceput in 1.07.2013 si isi propune să consolideze parteneriatele dintre Fundatia pentru Copii Abandonati (PECA) din Ghimbav, Brasov si cele doua organizatii elvetiene partenere, pentru a contribui la dezvoltatea organizatiei romane si a serviciilor inovative oferite persoanelor vulnerabile social.

Atelier Diversis este un atelier protejat de croitorie, in localitatea Ghimbav, judetul Brasov, cu o capacitate de maxim 8 angajati, persoane cu dizabilitati, nevoiase sau tineri iesiti din centrele de plasament. Se urmareste dezvoltare personala si cresterea calitatii vietii angajatilor.Toate veniturile din activitatile economice ale atelierului vor fi folosite de fundatie pentru dezvoltarea acestui proiect sau pentru celelate proiecte de ajutorare desfasurate.

Parteneri: Venein zur Unterstützung Verlassener Kinder in Romänien, Basel, Elvetia si Stiftung Wendepunkt , Muhen, Elvetia

Descarca Graficul activitatilor

ANUNT

Persoanele in cautarea unui loc de munca stabil, care fac parte din una din urmatoarele categorii:
persoana cu handicap,
tanar iesit din centrul de plasament sau
persoana nevoiasa (venit net lunar/membru de familie de maxim 355 lei),
pot suna pentru inscriere la 0740.757.109, 0741124473- Carmen Cristureanu- Manager de proiect, sau pot scrie la casaprichindel@gmail.com